Novelle-tema
Interview med Teddy Vork
Teddy Vork er blandt landets førende gyserforfattere. Han er den eneste nogensinde, der har vundet prisen Årets bedste danske horrorudgivelse to gange – og det både med en roman og en novellesamling.
Vi har talt med Teddy Vork om glæden ved at skrive og læse noveller. Det er der kommet dette interview ud af:
— Hvad kan noveller for dig som forfatter/hvad er det fede ved at skrive noveller?
“Noveller var min første store kærlighed som forfatter, og den følelse er aldrig helt falmet – first cut is the deepest og alt det der. Det var ved at skrive noveller, jeg prøvede på at blive bedre. Jeg øvede mig i at skrive med forskellige typer fortællere, forskellige typer plots og sproglig stil. Det synes jeg egentlig stadig, jeg gør.
Noget af det fede for mig ved at skrive noveller er netop, at jeg kan eksperimentere lidt mere her i de kortere tekster og fx bruge og undersøge en form, som måske ikke ville fungere i en længere tekst. En anden ting, jeg holder af ved noveller, er det fokus, man skal have. Det er noget i retning af det, jeg tror, Poe kaldte unity of effect. Hvert eneste afsnit, sætning og ord er turneret efter den effekt, teksten skal have på læseren. Det gør sig selvfølgelig også gældende i romaner, men her kan man brede sig lidt mere ud for fx at underbygge stemning eller karakterer.
Noveller giver selvfølgelig også mulighed for at skrive på de idéer, man er forelsket i, og man bare ved er fede, og som trygler om at blive skrevet, men ikke kan bære en hel roman.”
— Hvad giver noveller dig som læser?
“De giver mig store oplevelser og inspiration. Jeg ville ikke kunne have skrevet noget af det, jeg har skrevet, uden noveller. Uden Maupassants “Le Horla” og Bierces “The Damned Thing” ville jeg fx aldrig have fået idéen til Mulm.
Jeg har også altid være glad med antologier, og jeg plejer at læse The Mammoth Book of Best new Horror og The Best New Horror of the Year, som begge kommer hvert år og hver med 20+ af de bedste horrornoveller fra det foregående år. Novellerne er altid meget forskellige, og meget inspirerende. I den sidste, jeg har læst af dem: The Best New Horror of the Year, vol. 12, var der en novelle af Gemma Files, “The Puppet Motel”, som var helt fantastisk, og gav mig ideen til den sidste brik, jeg manglede for at kunne skrive min novelle “Fodtrin” fra Ubuden.”
— Hvilken af dine egne noveller holder du mest af?
“Jeg har tænkt, at “De rette omgivelser” nok var en af mine favoritter, og også “Og de kommer ind og tager bolig dér” fra Sprækker. Men nu er jeg blevet ret glad for “Rød Stue” fra Ubuden, og “Fodtrin”. “Jeg husker” kan også et eller andet. Men jeg bliver altid overrasket over, at de noveller, man som forfatter tror, er de bedste, er ofte er nogle andre, end dem læserne hæfter sig mest ved.”
— Har du en favoritnovelle eller novellesamling af en anden forfatter – eller måske en favoritnovelleforfatter?
“Uh, det er svært at nævne en favoritnovelle. Der er så mange gode. Det er ligesom at skulle nævne sin yndlingssang.
Jeg er svært begejstret og inspireret af Nathaniel Hawthornes noveller og selvfølgelig Poes. Også Maupassants og M. R. James noveller er blandt favoritterne sammen med Mathesons og Ramsey Campbells. Joe Hills 20th Century Ghosts indeholder utrolig mange velskrevne noveller. Det gør hans fars The Night Shift også. Og der er jo også Le Fanu og Algeron Blackwood, og … jeg kunne blive ved. Jeg glæder mig vildt til at læse Paul Tremblays kommende novellesamling Growing Things – and Other Stories, fordi jeg synes, han er en helt ekstrem dygtig horrorforfatter. Og så skammer jeg mig lidt over, jeg ikke har fået læst Alice Munros noveller endnu. Det skal være i år.“
— Har du skrivetips om at arbejde med noveller?
“Jeg plejer altid at forberede mig til en novelle ved at tegne en tidslinje, og så skriver jeg de væsentligste hændelser og idéer ind på linjen. Det giver mig et godt overblik og sætter mig fri til at kunne prøve forskellige tilgange. Hvilken fortællertype skal det være? Hvilken stil skal den skrives i? Er der nogle begrænsninger/benspænd, jeg kan skrive op imod, som kan give noget til historien og udfordre mig? I novellen “Under blodbøgen” fra Ubuden, besluttede jeg mig for at skrive teksten som var den fra 1920’erne, med den tids retskrivning og ordforråd. Det var svært og hårdt, men det gav afgjort noget troværdighed og stemning til teksten. I novellen “Jeg husker” var jeg meget inspireret at Joe Brainards berømte bog I remember, hvor hver eneste sætning begynder med den frase. Det gør hvert afsnit i “Jeg husker”, og det giver teksten en sær og inciterende rytme og klang, som gerne skulle bringe læseren i den rette stemning til indholdet.
Så mit råd er nok: Hav hovedmotivet og et par væsentlige situationer klar før skrivning, og skriv så ellers bare løs og prøv dig frem med forskellige tilgange, indtil du kan mærke, at du rammer rent.“
Teddy Vorks novelleudgivelser her på 2 Feet Entertainment:
Ubuden
Genkendelige hverdagsdanskere, hjemme, på arbejde, i børnehaver, med liv, håb, drømme, misforståelser og tvivl – og så dét, der ikke burde være der. Dét uindbudte, det fremmede, det kun anede, det snigende, det vanvittige, det frygtelige. Dét, man ikke tør tale om, det, man fornemmer i kæresten, i barnet, i sig selv. Dét, man ikke kan ryste af sig igen. Det ubudne.
Udgivet i 2023
Findes som papirbog.
1900 – et århundredes tusmørke
– bidrag til antologi
Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarks bedste gyserforfattere. Henrik Harksen er idémand til antologien og har udvalgt de medvirkende forfattere. Horrorforsker Mathias Clasen har skrevet forord. De ti noveller, en for hvert årti, er skrevet af Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann.
Teddy Vorks bidrag er novellen: ‘Under blodbøgen’.
Nomineret til prisen Årets Danske Horrorudgivelse 2022
Udgivet i 2022
Findes som papirbog, e-bog og lydbog.