Klassiske noveller

Novelle-tema

Vi elsker noveller!

Ordet ‘klassisk’ bruges om noveller i flere betydninger. Det kan være noget genremæssigt, altså at novellen er skrevet i en bestemt, konservativ form, men det kan også bruges i den betydning, at teksten er gammel, men stadig aktuel at læse i nutiden, som i en klassiker. Det er den sidste betydning af ordet, vi bruger her. 

Litteratur er en levende størrelse, hvis formål blandt andet er at forny, inspirere og føre os nye steder hen. At åbne os, overraske og gøre verden lidt større. Det nye har altid ret, så længe det tør være nyt. Men det betyder ikke, at alt det gamle mister sin værdi, det får bare en anden værdi og kan blive et vindue til, hvordan fortiden så sig selv, og netop derfor kan det bedste af det stadig tale til os. En ægte klassiker er evigt ung og mister aldrig sin aktualitet.

Herunder følger en kort præsentation af de bøger med klassiske noveller, der indtil videre er udkommet på 2 Feet Entertainment. De kommer i rækkefølge med den nyeste øverst. Der er flere på vej, og nye tilføjes øverst på listen, efterhånden som de udkommer. Listen rummer også en enkelt antologi med gendigtede klassiske noveller.

 

 

 

Døden og kvinden
— klassiske gys skrevet af kvinder

Kvindelige forfattere var i høj grad med til at forme gysergenren, da den voksede ud af den gotiske roman i slutningen af det 19. århundrede og for alvor tog form i starten af det 20. århundrede. Disse kvinder var ikke blot meget populære, om gyset så var deres foretrukne litterære felt eller ej, mange af dem vandt også stor anerkendelse i samtiden. De fortjener at blive husket på lige fod med de bedste mandlige forfattere inden for genren. Denne antologi er blevet til med det formål.

Udgivet i 2023

Findes som papirbog.

 

 

 

 

 

DOMMERENS HUS
af Bram Stoker

Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. Udvalgt og oversat af Steen Langstrup. De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’. Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge – og modet til at tage skridtet fuldt ud.

Udgivet i 2022

Findes som papirbog, lydbog og som e-bog.

 

 

 

 

SKYGGER
— to århundreders danske gys

Et bredt udvalg af danske gysernoveller, både klassiske og nyere, skrevet fra 1840’erne og frem til udgivelsen i 2010, udvalgt af gyserforfatter Steen Langstrup, der også har skrevet forord. Her er alt fra stilfærdige snigende gys, over de mere voldsomme og kontante, er gotiske gys og moderne tekster side om side. 

De fjorten noveller er skrevet af Herman Bang, Poul-Henrik Trampe, Kenneth Bøgh Andersen, Peter Mouritzen, B. S. Ingemann, Sara Skaarup, Henning Mortensen, Vilhelm Bergsøe, Kenneth Bernholm, Hanna Lützen, Holger Drachmann, Grete Roulund, H. C. Andersen og Steen Langstrup. 

Udgivet i 2010

Findes som papirbog og e-bog.

 

 

POE
— fire makabre hyldester

Klassiske fortællinger af Edgar Allan Poe, gendigtet af fire danske gyserforfattere. Bogen har forord af Mette Strømfeldt, der også har redigeret bogen, og udvalgt de fire Poe-fortællinger, som forfatterne har gendigtet. Bogen blev oprindelig udgivet i samarbejde med Krimimessen i Horsens i forbindelse med 200-året for Poe. De fire Poe-tekster, der her gendigtes er: ‘The Tell-Tale Heart’, ‘William Wilson’, ‘Berenice’ og ‘The Fall of the House of Usher’.

De fire noveller er skrevet af Anne-Marie Vedsø Olesen, Rikke Schubart, Patrick Leis og Steen Langstrup.

Udgivet i 2009

Findes i dag kun som e-bog, da papirudgaven er udsolgt.