Gysernoveller

Novelle-tema

Vi elsker noveller!

Gysernovellen er en mangeartet og drilsk størrelse at sætte på formel. Ingen andre genrer har så mange og vildt forgrenede subgenrer som gyseren, og nye dukker hele tiden op. Gysernovellen er mere legende og åben – og fri for samme krav om forklaring og logik, som gyserromanen kan tynges af, for den korte form åbner i høj grad for at spille på læserens fantasi og forestillingsevne. 

Da 2 Feet Entertainment jo trods alt blev grundlagt af Steen Langstrup, i mere end 25 år regnet blandt de førende danske gyserforfattere, så kan det nok ikke undre, at gysernovellen trods alt har fyldt en del blandt 2 Feet Entertainments novelleudgivelser, der rummer både noveller af Langstrup selv, af andre nutidige og klassiske danske gyserforfattere samt oversatte gysernoveller.

Herunder følger en kort præsentation af de bøger med gysernoveller, der indtil videre er udkommet på 2 Feet Entertainment. De kommer i rækkefølge med den nyeste øverst. Der er flere på vej, og nye tilføjes øverst på listen, efterhånden som de udkommer.

 

 

Kvinder skriver gys
— gysernoveller skrevet af kvinder

En samling gysernoveller skrevet af nulevende danske kvindelige forfattere. Hvem elsker ikke det søde gys? Den kildrende uhygge, det kolde pust ned ad nakken, det sanselige spil mellem det fornemmede og det følte? Vi har bedt elleve kvindelige forfattere skrive deres bedste bud på et godt gys. En del af dem har tidligere skrevet gysere, mens det for andre er første gang.

Udgivet i 2023

Findes som papirbog.

 

 

 

 

 

Døden og kvinden
— klassiske gys skrevet af kvinder

Kvindelige forfattere var i høj grad med til at forme gysergenren, da den voksede ud af den gotiske roman i slutningen af det 19. århundrede og for alvor tog form i starten af det 20. århundrede. Disse kvinder var ikke blot meget populære, om gyset så var deres foretrukne litterære felt eller ej, mange af dem vandt også stor anerkendelse i samtiden. De fortjener at blive husket på lige fod med de bedste mandlige forfattere inden for genren. Denne antologi er blevet til med det formål.

Udgivet i 2023

Findes som papirbog.

 

Ubuden

Teddy Vork

Genkendelige hverdagsdanskere, hjemme, på arbejde, i børnehaver, med liv, håb, drømme, misforståelser og tvivl  – og så dét, der ikke burde være der. Dét uindbudte, det fremmede, det kun anede, det snigende, det vanvittige, det frygtelige. Dét, man ikke tør tale om, det, man fornemmer i kæresten, i barnet, i sig selv. Dét, man ikke kan ryste af sig igen. Det ubudne.

Findes som papirbog med flapper

 

 

 

 

DRIFT

Anne-Marie Vedsø Olesen

Korte dramaer med store armbevægelser og sitrende nerve. Om mennesker i drifternes vold, kærlighedens destruktive sider, begær og undergang. Der står noget på spil. Der ofres alt. Der leves fuldt ud. Der brændes op.

Ikke alle noveller i denne samling er gysere, men nogle er bestemt.

Udgivet i 2023

Findes som papirbog, e-bog og lydbog.

 

 

 

 

 

 

Dommerens hus

Bram Stoker

Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. Udvalgt og oversat af Steen Langstrup.De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’. Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge – og modet til at tage skridtet fuldt ud.

Udgivet i 2022

Findes som papirbog med flapper, lille format, samt e-bog og lydbog.

 

 

 

 

 

1900

Antologi

Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarks bedste gyserforfattere. Henrik Harksen er idémand til antologien og har udvalgt de medvirkende forfattere. Horrorforsker Mathias Clasen har skrevet forord.

De ti noveller, en for hvert årti, er skrevet af Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann.

Udgivet i 2022

Nomineret til prisen Årets Danske Horrorudgivelse 2022

Findes som papirbog,  e-bog og lydbog.

 

 

 

 

SMS

Steen Langstrup

Besatte mobiltelefoner, sms’er fra afdøde, terrorister, stalkere, juleuhygge, zombier, spøgelser og meget andet. Denne samling indholder alle Steen Langstrups sms-noveller til dato. Det er gys, spænding, minimalisme. Historier fortalt via sms-dialoger.

Udgivet i 2022

Findes som papirbog, e-bog – og lydbog på Nota.

 

 

 

 

 

 

I lygternes skær

Steen Langstrup

Indeholder elleve krybende, legesyge og brutale gys om nattens dybe mørke, om sindets bundløse mørke, om de mareridt, der gemmer i de mørkeste kroge og kun anes i lygternes skær. Der er hjerte og plads til at tolke selv, skrevet med nerve og præcision til en søvnløs nat eller to. 

Her er alt muligt og intet sikkert. Læs med på eget ansvar. 

Udgivet i 2019

Findes som papirbog, e-bog og lydbog.

 

 

 

 

Orkestergraven

Anne-Marie Vedsø Olesen

Novelle og libretto frit efter Edgar Allan Poes ‘The Tell-Tale Heart’, om kærlighedens mest destruktive sider hos en operadirigent, der besættes af begær efter en sangerinde og drives til vanvid af hendes skønsang. Novellen blev efterfølgende bestilt som opera til Den Fynske Opera, hvor den havde urpremiere i 2012.

Udgivet i 2012

Findes som e-bog.

 

 

 

 

SKYGGER

Antologi

Et bredt udvalg af danske gysernoveller skrevet fra 1840’erne og frem til udgivelsen i 2010, udvalgt af gyserforfatter Steen Langstrup, der også har skrevet forord. Her er alt fra stilfærdige snigende gys, over de mere voldsomme og kontante, er gotiske gys og moderne tekster side om side. 

De fjorten noveller er skrevet af Herman Bang, Poul-Henrik Trampe, Kenneth Bøgh Andersen, Peter Mouritzen, B. S. Ingemann, Sara Skaarup, Henning Mortensen, Vilhelm Bergsøe, Kenneth Bernholm, Hanna Lützen, Holger Drachmann, Grete Roulund, H. C. Andersen og Steen Langstrup. 

Udgivet i 2010

Findes som papirbog og e-bog.

 

 

 

POE

Antologi

Klassiske fortællinger af Edgar Allan Poe, gendigtet af fire danske gyserforfattere. Bogen har forord af Mette Strømfeldt, der også har redigeret bogen, og udvalgt de fire Poe-fortællinger, som forfatterne har gendigtet. Bogen blev oprindelig udgivet i samarbejde med Krimimessen i Horsens i forbindelse med 200-året for Poe. De fire Poe-tekster, der her gendigtes er: ‘The Tell-Tale Heart’, ‘William Wilson’, ‘Berenice’ og ‘The Fall of the House of Usher’.

De fire noveller er skrevet af Anne-Marie Vedsø Olesen, Rikke Schubart, Patrick Leis og Steen Langstrup.

Udgivet i 2009

Findes i dag kun som e-bog, da papirudgaven er udsolgt.

 

 

 

9 før døden

Steen Langstrup

Mareridt kan lure, hvor man mindst venter det. Man kan aldrig være helt tryg. Om man så ligger i sengen om natten eller snakker med sin datter, der fortæller om en ny fantasiven. Om man er ude at fiske eller i byen, høj på alkohol og vold. Om man har røvet en bank eller er politimand, der beskytter et vidne. Om man besøger en gammel ven eller går langs landevejen i Jylland. Mareridtet kan vente lige rundt om hjørnet. Eller måske er man selv en andens mareridt …

Udgivet i 2001 (på Gyldendal, siden genudgivet på 2 Feet Entertainment)

Findes som papirbog, e-bog og som tre lydbøger med tre noveller i hver.